sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Tuulettumaton alapohja

  70-luvun tiilirunkoisen omakotitalomme maavarainen alapohja osoittautui varsin kosteaksi tilaksi ja lisäksi sieltä puuttui kokonaan tuuletus. Eipä mitään hätää, kun 30cm:n lattiassa oli parikymmentä senttiä betonia kahdessa kerroksessa ja välissä 100-millinen  korkkieriste. Betonin yläpuolella on rakennusmuovikalvo ja sen päällä vasta karhuntaljaeriste. Lämmöt siis olivat turvassa, mutta 60x60cm lattialuukusta kurkisteltaessa aukosta nousi ummehtunut ilma. Ei hyvä merkki ja lähempi tarkastelu osoitti, ettei minkäänlaista tuuletusta ollut koko tilassa ja kosteuskin hieman arvelutti.
Syy saattoi olla siinä, että alapohjan taso oli liki lattian paksuuden verran pihamaan alapuolella, joten mahdolliset läpiviennit olisi pitänyt putkittaa hankalasti, näkyvästi ja jopa rumasti. Rautakaupasta saatavat, keskellä kukkapenkkejä törröttävät ilmastointiputket, eivät ole monellekaan emännälle mieluisia kapistuksia. Eivät meilläkään, varsinkin, kun niitä olisi pitänyt olla viisi molemmilla sivuilla.
  Helpotusta tuuletusprojektille tuli siitä seikasta, että koko tila on lähes kävelykorkuinen ja poraukset saattoi tehdä sisältä päin helposti hieman yläviistoon.
  Kehittelin timanttiporailujen jälkeen 100mm:n harmaasta PVC-viemäriputkesta ulkoseinän pintaa ylös nousevan ilmastointiputken siten että halkaisin tuon putken ja tulppasin muovinpalalla ja teholiimalla alapään ja yläpäähän tein 2-mm:n RST-verkosta putken muotoisen ja n.10cm pitkän “hattuosan” kannella. Samalla tavoin liimaamalla kannen kiinni verkko-osaan . Putki on tapauksessamme n.40cm pitkä. Tuota verkko-osaa voi liikuttaa putkessa ilman vaihdon säätämiseksi tai sitten painaa talveksi lähes kiinni. Tiiviys on seinää vasten huono, joten aivan kiinni se ei mene eikä ole tarkoituskaan. Seinän läpiviennissä minulla on myös samaa RST-verkkoa molemmin puolin ötököitten pääsyn estämiseksi. Putket kiinnitin seinään keskeltä yhdellä RST-ruuvilla, koska alapää tukeutui hyvin maahan. “Kellarimme” on melko suuri, joten jouduin rakentamaan noita "pönttöjä" 10 kappaletta.  Ihan siistejä ovat harmaat putkenpuolikkaat harmaalla seinällä.

RemonttiHeiska

Älkää olko huolissanne tuon rännin vesistä. Tuossa alla näkymättömissä on salaojakaivo johon vedet juoksevat turvallisesti eivätkä siis kellariin.

Muutamassa kohden jouduin timanttileikkaamaan myös noihin käytävälaattoihin aukon putkille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti