maanantai 18. tammikuuta 2016

Salaman iskun vaikutus sähkökaapeleihin

Muutama vuosi takaperin, salama iski kesämökillämme rantakoivuun.
Rantakoivun ohi n. viiden metrin päässä luikerteli työmaaroikka johon salama johtui seuraavanlaisin seuraamuksin.

Roikan vieressä oli istutettu syreenin taimi joka kimposi ylös kuopastaan. Koko 230 voltin roikka paloi n. 20 cm:n pituisiksi pätkiksi jakorasialle asti. Jakorasia räjähti ja salaman jännite jatkoi matkaa talon päävaroketaululle jossa se räjäytti sulakkeet posliinimurskaksi. Sähkötaulu oli maadotettu.
Lähiseudun mökeistä salaman jännite tyytyi vain polttamaan sulakkeita.

Ukonilman aikaan, olin katkaissut mökin sähköt pääkatkaisijasta ja irroitellut sähkölaitteet pistokkeistaan. Tämä ja maadotukset, esti mökin laitteiden vahingoittumisen. 

Koivun kaarna kuoroiutui parin metrin matkalta. Tämä ei ole koivun kannalta terveellistä.

Jakorasia joka sijaitsi n. 25 metrin päässä, räjähti kappaleiksi ja osat sinkoutuivat metrien päähän. Koko 230v johto näytti kadonneen taivaan tuuliin.  20 cm:n palasia löytyi sittemmin sieltä sun täältä, johdon entisen kulkureitin varrelta. 3-vaihe-voimajohto oli säilynyt vaurioittumattomana.

Sulakekaapin sisältä löytyi posliinisepeliä. Taulun sulakkeista ja sulakepohjista suuri osa oli murskaantunut. Kaikki piti vahtaa uusiksi. Itse taulu ja sen johdotus oli säilynyt vahingoittumattomana ilmeisesti maadotuksen ansiosta. Maadotus oli purkanut ylimääräistä jännitettä maahan. 

Salama saattaa sytyttää talon myös palamaan kulkeutuessaan sähköjohtoja pitkin taloon tai iskiessään esim. TV-antenniin. Talon sähköjohdot kuumenevat ja rasiat paukkuvat. Rasioihin liitetyt sähkölaitteet myös vaurioituvat. TV-antenni kannattaa muistaa irroittaa TV:stä ukonilman aikana.

Olin aikoinani Sähkö-Puoti nimisessä firmassa töissä ja avustin vastaavan tapauksen jäljiltä omakotitalon sähköjohtojen uusinnassa. Kaikki talon sähköjohdot olivat salaman iskusta hapertaneet eristeensä ja rasiat olivat mustuneet ylijännitteen seurauksena. Kaikki jouduttiin uusimaan. Näin pahasti ei onneksi mökillemme käynyt.

Salamaniskun vaikutuksilta voi suojata talonsa, maadoittamalla sähköjohdotus ja taulut huolella. Nimenomaan katolla oleva TV/radioantenni on syytä maadottaa huolella ja asiantuntevasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti