torstai 31. joulukuuta 2015

Keittiökaapiston riippuva asennus

Keittiökalusteet olivat aikansa eläneet ja ne päätettiin vaihtaa uusiin.
Ongelmia tuli, kun hyllytavarana ei saatu mitä haluttiin. Räätälöityihin kaapistoihin ei ollut varaa.
Vaatimuksina oli: läpiantokaappi lasiovilla ja yläkulmakaappi samaan henkeen lasitettuna. Läpiantokaapin piti olla tietysti ilman välitukipuita.

Ikean kaapisto valittiin lähtökohdaksi ja siitä sitten tuunattiin kaapit noiden vaatimusten mukaan.
Valmiskaapit eivät olleet läpiantokaappeja, eikä kulmakaapissa ollut lasiovia. Yläkaapistoa ei oltu suunniteltu ripustettavaksi. Nämä ominaisuudet oli sitten rakennettava vaatimusten mukaisiksi ja varmistettava, että kaapit kestävät ripustuksen painon sisältöineen.

Työkaluja tarvittiin: akkuporakone, ruuvimeisseleitä tai ruuviväännin, kiintoavainsarja pulteille, rautasaha, silitysrauta hyllyreunanauhan kuumaliimaukseen.

Ikean kaapiston koossapysyminen perustuu suurelta osin takaseinälevyyn joka piti läpiantokaapistossa poistaa. Myös kulmakaappi oli kahdelta suunnalta takaseinällinen. Siitä poistettiin toinen seinä. Tuuletinkaappiin jäi takaseinä, koska sen sisus ei kaivannut esittelyä. Kuvassa näkyy kaappien katolla musta, läpipultattu kulmarauta joka pitää kannatuksen tasaisena ja jakaa ripustuksen voimaa tuuletinkaapin kattolevyssä.

Tämä kuva on "takaseinien" puolelta. Hyllyjen reunat oli "nauhoitettava" valkoiseksi reunanauhalla ja takaseinien tilalle kiinnitettiin saranalliset lasiovet. Tässä on asennettu tukien päälle kulmakaappi ja yksi seuraava läpiantokaapi. Kulmakaappiin tuli kaksi ovea, toinen niistä on paikoillaan.

 Tässä vaiheessa keskelle on asennettu tuuletinkaappi jonka takaseinään kiinnitettin kiiltävä valkoinen ovilevy (sininen on suojamuovi). Kaapit kiinnitettiin toisiinsa seinistään ja katolle asennettiin lisäksi kulmarauta. Pöytälevy oli sahattu tehtaalla liian pitkäksi ja se jouduttiin lyhennyttämään. Koska alakaapistossa oli ruma takaseinälevytys, se peitettiin kiiltävillä peitelevyillä. Kaapisto seisoo vielä alapuolelta tuettuna, koska ripustusta ei ole tehty.

Alatukien poistamiseksi tarvittiin tuuletinkaappiin vankka ripustus. Ripustus tehtiin neljällä 10 mm:n jengtangolla jotka kiinnitettiin yläpäästä kattoon vahvoilla ankkuripulteilla. Pultin kierre liitettiin jengatankoon jatkoholkilla. Kattomateriaalin ja rakenteen kestävyys on syytä tarkistaa jo keittiösuunnitteluvaiheessa. Tuuletin liitettiin ulos menevään tuuletusputkeen. Oikealla näkyy yläkaapiston päätylevy. Sen tarkoitus on lähinnä pitää kaapisto ojennuksessa paikoillaan ja tukea viimeistä kaappia. Ripustusta suunniteltaessa on hyvä muistaa, että kaapiston sisällä olevat astiat painavat melkoisesti. Tässä tapauksessa kyseessä on lasitavara.

Jengatangot päälystettiin siisteiksi alumiiniputkilla. Kaapin päälle piiloon, vedettiin johtokouruissa
kaappien valot.

Tuuletinkaapin ripustuksen kiinnitys kaapin katossa. Jengatangot kiinnittyvät kulmarautoihin, jolloin saatiin seinästä lisää tukevaa ripustuspintaa.Katto ei olisi ripustusta yksin kestänyt. Tuuletinkaappi kannattelee yksin koko kaapiston keskiosaa ja kannatus jakaantuu katolle pultatulla kulmaraudalla.

Ripustuksen suunnitteluvaiheessa on tärkeää tutkia katon rakenteen kestävyys. Ankkuripultti on vahva mutta kattomateriaalli saattaa murentua tai rakenne olla liian heikko kannattamaan raskaita kaapistoja.  Ankkuripultin häntään on kiinnitetty kierretanko jatko-osalla. Mutteri kuuluu ankkuriosaan. Kiinnityksen voi viimeistellä valkoisella prikalla tai pyöräyttämällä Teramassaa katon ja pultin rajaan. Tässä kiinnitys on niin siisti, että se ei kaipaa mitään.
 
Kaapiston ripustusta varten kaappirivin kattoihin kiinnitettiin kulmarauta joka piti kaapit linjassa ja jakoi ripustusvoiman tasaisemmin kaapeille. Tässä valokaapelit ja tuulettimen sähköjohto kulkevat rinnan kulmaraudan kanssa. 
Kaapiston katolle kiinnitetty 3x3 cm:n kulmarauta pitää kaapiston ripustuksen ryhdissä ja jakaa ripustuksen painoa. Jokaiseen kaappiin on läpipultit ja sisäpuolella leveä prikka painoa tasaamassa. Lastulevy ei ole kovinkaan kestävä materiaali. 

Kulmakaapin sisäkulmaan asennettiin myös lasiovi. Koska kulmakaapin aukko oli hieman liian leveä vakio-ovelle, oven saranareunaan kiinnitettiin valkoinen lista.

Kaapiston ripustus ja ovitus valmiina. Lopuksi poistettiin siniset suojamuovit.
Alakaapisto on vakiotavaraa ja toimii sellaisenaan. Vain kiiltävät taustalevyt kiinnitettiin takaseinien siistimiseksi "läpianto-osan" alakaappeihin. Sitten vain kahvinkeittoon. Piirakka on jo valmiina odottamassa.



2 kommenttia:

  1. Hyvän näköiset kaapit teillä, etenkin tuo lasiovi tuossa kulmassa tuo mukavaa ilmettä. Meillä myös uudet keittiökaapit saapumassa lähiaikoina, vielä tulisi hommata ristilaser niin saa sitten varmasti kaikki suoraksi. Jännittäviä aikoja siis eletään.
    https://www.stc.fi/mittausty%C3%B6kalut/laserit/

    VastaaPoista
  2. Tuttu kertoi, että heille tuli myös juuri vähän aikaa sitten uudet keittiökalusteet. Kulmarauta puuttui, joten se heidän tulee vielä hankkia. Nuo kiiltävät taustalevyt onkin kivat.
    https://www.lapinmetallikierratys.fi/lm-rautamyynti-oy/tuotteet

    VastaaPoista