maanantai 28. joulukuuta 2015

Rantavaja valmistuu ja maalataan

Seuraavana kesänä rantavaja valmistuu maalauksineen 15.8.08

Meillä oli huono onni laiturin kanssa edellisenä talvena sillä se oli keväällä kadonnut rannasta. Ensitöikseen piti tilata uusi laituri. Onneksi erilaisia pikkutöitä riitti tehtäväksi, koska materiaalikuljetukset ilman laituria olisivat olleet todella haasteellisia.
Oli pärjätättävä niillä materiaaleilla mitä käsillä oli.
Aluksi tein ilmastointiaukon varastorakennuksen sisätilan ja ulkotilan välille. Se piti porata 100mm aukoksi seinärakenteiden läpi. Ensin piti väin löytää sellainen kohta jossa ei osuta kannattavaan palkkiin tai vaakakoolaukseen. 100mm:n muoviputki läpi, venttiili sisäpuolelle ja ritilä ulkopuolelle.
Ovikin oli jo työmalla joten sen pystyin asentamaan. Materiaalia oli myös lattiaan ja portaikkoon.

Ilma suosi rakennustöitä keväällä mutta sitten alkoivat sateet. Sopivasti juuri kun maalaustyöt olisivat alkaneet.
Kaikkiin pintoihin valittiin paras mahdollinen (kestävin) maali, joka oli maalarien suositusten mukaan pellavaöljypohjainen öljymaali. Kallis kuin mikä mutta näissä merenrantaolosuhteissa ei kannattaisi säästellä jos aikoi pitää rakennuksen kunnossa. Sen pitäisi kestää säätä ja torjua hometta ja sammalta. Hm... tähän voimme palata myöhemmin.


Hannu Kuukkanen uiskentelemassa rakennusurakan tauolla Suomenlahdessa
.

Ovessa oli trukin aiheuttama kolhu joten soitto tehtaalle josta saapui korjaajamies paikalle.

Venttiili oven yläpuolella. Korvausilma tulee oven kynnyksen alta
.

Sisäseinät päällystettiin kosteuden kestävällä kipsilevyllä. Sateiden aikaan oli aikaa loveta kipsilevyt kiertämään kattopalkkeja.

Seinät pohjustettiin Prelin primerilla. Se oli mattamaali ja seinät näyttivät upeilta. Se täytyi tosin päällemaalata Linalilla joka oli kiiltävää. Jonkin verran auttoi maalin mattaus lisäaineella.Mattapinnalla on ikävä ominaisuus kerätä pölyä ja pöly on metsässä pääasiassa siitepölyä. Siitepöly taas homehtuu kosteissa oloissa. Tämä tarkoittaa mustia pisteitä seinissä ja katossa joita täytyy pestä parin vuoden välein.

Pintaverhous on tehty ja sisämaalaukset oli hyvä tehdä kun ulkona satoi. Vihreä muovikate on suojaamassa maalattuja seiniä myrskyisiltä vaakasateilta.

Pohjamaali on paikoillaan. Kaiteet on suojattu muovein sateista johtuen. Maalaustelineen ylälava on purettu kuvauksen tieltä. Ikkunoissa on sanomalehteä suojaamassa maaliroiskeilta..

Sisätila maalattiin matta Linalilla.

Tyttärenir Maria maalaa seinää terassilla. Ensimmäinen pintamaalikerros oli liian vihreä joten seuraava maalierä taitettiin enemmän harmaaksi.

Terassi on maalattu sisäpuolelta. Lattiat on painekyllästettyä terassilautaa.

Sisätila nähtynä ikkunan kautta. Lattia on sivelty kolmeen kertaan venelakalla.

Terassi länteen. Portaat vievät alas rannalle.

Öljymaali kuivui useita päiviä. Koko maalausoperaatio kesti useita viikkoja. Vesien hallituksi poistamiseksi katolta asennettiin heti räystäskourut ja syöksyputket jotka vievät veden hiekan alla rannalle. Mussa tapauksessa vesi olisi vienyt kivijalan suojaksi tuodun hiekan mennessään..

Kävelysilta etelään. Rinteen jyrkkyydestä johtuen sillan jatkeena on portaat.

Rakennustarkastus on suoritettu ja rakennus on hyväksytty. Max Sundman toimi Sipoon rakennustarkastajana (vasemmalla) ja oikealla on Ilkka Heinonen, vastaava mestari ja rakennesuunnittelija.

Voit verrata suunnitteluvaiheen mallinnusta 3D animaationa (6Mt AVI), tai verrata rakennusta värimalliin. Huomaa, että portaikkoa on kavennettu, eli mallinnuksesta oli jotain hyötyäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti