torstai 30. elokuuta 2018

Hulevesijärjestelmä vanhaan omakotitaloon

Kun ostimme vanhan omakotitalon joskun 1975 paikkeilla, sen kellariin oli, edellisen asukkaan kertomuksen mukaan, tullut joskus vettä.

Ensimmäisten töiden joukossa oli salaojan lisääminen rinteessä olevan talon ylärinteen puolelle. Vesi pääsi sieltä valumaan suoraan kivijalan alle. Kivijalka oli katkennut talven aikana routimisesta johtuen. Routiminen syntyi, koska kivijalan alle päässyt vesi jäätyi siellä. Oli rakennettava salaojituksen jatkeeksi umpinainen putkisto jolla vesi johdettiin salaojasta alarinteen nurmikolle.

Tämän lisäksi tarvittiin umpinainen hulevesiputkisto jolla johdettiin jälkeen päin asennettujen rännien syöksytorvien vedet kahden kokoomakaivon kautta samalle nurmikollen. Räystäskourujen puute oli jopa lahottanut verholautaa, veden päästessä valumaan seinää myöten ohjaamattomana.

Tässä hulevesijärjestelmän viimeinen kokoomakaivo. Siihen on liitetty katolta tuleva syöksyputki (valkoinen) ja yksi tuloputki toiselta syöksytorvelta (ylinnä)  ja kaksi lähtöä imeytykseen (oikealla). Alkuosa putkista (harmaa umpiputki) vie veden nurmikolle, etäälle rakennuksesta ja loppuosa putkista on reiällistä salaojaputkea joka päästää veden imeytymään maastoon. Matala purkukaivo on kivillä naamioituna imeytysputkien päässä siltä varalta, että vedentulo ylittää imeytyksen. Näin on mahdollista helposti myös nuohota helposti tukkeutuva putki kaivolta kaivolle. Imeytysputkeen tahtoo kasvaa puiden juuria sen reikien läpi ja ne tukkivat putket aikaa myöden. Syöksytorvet on hyvä asentaa siten, että ne saa helposti siirrettyä pois kaivosta ja kaivonkannen auki. Yleisenä käytäntönä on, että syöksytorvi on kokonaan irti kaivosta mutta tässä tapauksessa en kaivannut pisraakaan ylimääräistä vettä kaivon ulkopuolelle, maasto-olosuhteista johtuen.
Kuvassa kivijalkaa vasten näkyy styrox-levyt kylmänsiirtymää estämässä. Styroxin takana, seinäävasten on muovikalvo estämässä kosteuden imeytymistä kivijalkaan.

Kun kaivanto oli täytetty salaojahiekalla, päälle asennettiin lisäksi 10 cm styrox-levyt viistosti, johtamaan pintavedet pois kivijalasta ja vähentämään maan routimista kivijalan ympärillä.








1 kommentti:

  1. En koskaan ole hulevedestä kuullut. Meillä on jonkinlaista ongelmaa vedessä meidän omakotitalossa. Olisi tarkoitus vedensuodatin hankkia. Ehkä sitten ensi vuonna. Kiitos postauksesta. Mielenkiintoista asiaa. Nuo salaojatkin täytyisi laittaa uuteen uskoon. https://jalovesi.fi/vedensuodatuslaitteet/

    VastaaPoista