torstai 30. elokuuta 2018

Vajan portaikko

Yli puolen metrin kynnyskorkeus vaatii portaat. Tässä näkyy vajan keskikohdalle, lattian tueksi lisätty lekaharkko, sekä portaikkoa varten asennetut lekaharkot. Kuntta pois moreenia myöten ja sepeliä alle tasoitteeksi ja vesisillan katkaisemiseksi. Vaaitus menossa.

Portaikosta päätettiin tehdä vajan levyinen. Ohjauslauta kiinnitettiin vajan sivuseinän alaosaan, lattiarunkoon. Ensimmäinen reisilankku on asennettu. Se propattiin kiinni lekaharkkoon. Leveämpi yläporras vaati oman niskarakenteensa joka tuettiin reisilankkuun. Porraslaudat ovat 120mm leveät ja normaaliaskelmaan riittää raotettuna hyvin kaksi lautaa. Yläportaassa on lautoja kolme.

Tässä kuvassa näkyy miten viimeinen porrasaskelma tulee lepäämään lekaharkon päällä. Kannattaa muistaa laittaa, tällaisessa tapauksessa, kattohuopalevyn kappale portaan ja harkon väliin kosteuden kulun estämiseksi. Vasemmalla näkyy koivunrunko. Se jätettiin kasvamaan ja portaista jouduttiin katkaisemaan alin, uloin lauta sen vuoksi. Kestopuun sahauspinnat kannattaa lahosuojata, koska puunsuoja-aine ei ole puun sisälle juurikaan imeytynyt.

Kun reisilankun leveys ei riitä, on kannatusta jatkettava laudanpalasilla. Yläportaalla on kannatin jo tehty. Rosteriruuvit kestävät kestopuun hapot. Suosittelen. Uloimpiin reisilankkuihin laitettiin myös kannattajat joka askelmalle, paitsi alimmalle, joka lepää lekaharkon päällä. Se kiinnitettiin vielä pitkillä ruuveilla reisilankkuun. Ei keiku.

 Portaat lähes valmiina. Vasemmasta reunasta puuttuu koivun jälkeen pieni pala porrasta otsalautoineen. Laajakantti vääristää - portaat eivät levene vaan ovat sivuseinien kanssa suorassa linjassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti