torstai 10. syyskuuta 2015

Ilmalämpöpumpun putket piiloon

Asennutin viime vuonna mökille ilma/ilma lämpöpumpun mutta en halunnut sen rumentavan mökin ulkoseiniä mitenkään.

Se vaati sitten jonkin verran jumppamista valmiiseen rakenteeseen, mutta onnistui mielestäni erinomaisesti ja kohtuullisella vaivalla.

Itse ulkoyksikkö sijoitettiin kivijalkatilaan. Siihen samaan tilaan johon tein edellisessä proggiksessani ne näkösuojaritilät.
Selvitin lämmitinasentajalta ritilöiden etäisyydet ja ilmanläpäisyn ja hän oli sitä mieltä, että ei vaikuta tuottotehoon haittaavasti.

Ulkolaitetta varten valoin kallion pintaan pultatut betoniblokit koolauksen kiinnitystä varten. Ulkoyksikkö painaa melkoisesti ja pelkkä ripustus olisi saattanut muodostaa äänisillan lattiarakenteisiin. Yläkiinnityksen värinäeristin tuosta samasta syystä kaksinkertaisella kumivaimentimella, eli vaikka yläripustuksen tehtävä oli lähinnä pitää laite pystyssä, sen käyntivärähtely ei siirtyisi talon runkoon.
Ulkoyksikön ylapuolelle asensin 60 mm:n alumiinipinnoitetun uretaanilevyn estämään puhaltimen viiman kylmentävää vaikutusta pohjarakenteisiin. Uretaanilevyn ja pohjarakenteen alustan väliin jätin 60mm ilmaraon kondenssiveden (ulkoilman kosteus tiivistyy kaikille pinnoille jotka ovat sitä viileämpiä) haihduttamiseksi. Se on aina pakollinen jos tiivis levy on viimeisenä talon ulkpuolella. Tiiviyden tulee kasvaa rakennuksessa sisäänpäin ei ulospäin.
Ulkoyksikkö oli näin asennettuna täysin piilossa.

Lämpöputki oli eristetty mutta koska veto oli ulkotilassa melkein 5 metriä, eristin sen vielä kertaalleen ympäri uretaanikouruilla, kaikkialla minne kouru suinkin mahtui. Tiukat paikat ruiskutin uretaanivaahdolla vapaan ilmankierron estämiseksi (siis sellaissa paikoissa joissa kondenssikosteutta ei pääse syntymään).

Sisäyksikkö kiinnitettiin ulko-oven yläpuolelle joten lämpöputkin täytyi upottaa ulkovuorilaudan taakse rakennettuun tilaan. Ovenpielilauta irti ja pari oven yläpuolen lautaa. Alapuoliset rakenteet oli avarrettava (ulkopintaa kannattavia rakenteita säästellen) putkille riittävän tilavaksi. Siihen riitti yhden pystylaudan halkaiseminen käsisirkkelillä. Ylhäällä olevan vaakalaudan ali pääsi jo oikeaan kohtaan sisälle, aivan sisäyksikön viereen seinälle. Tällä tavoin koko putkitus saatiin piiloon verholautojen alle ja lisäksi melko hyvään lämpösuojaan.

Talven puhallin pyöri seisontalämpötilassa (+10 astetta sisällä) ja kaikki oli keväällä kunnossa ja huusholli raikkaan tuoksuinen.

 Ulkoyksikön ripustus ja jalusta. Kalliota vasten valetut betoniosat alinna. Koolinkirunko jatkuu poikkikoolauksineen lämpöyksikön takana lähes kattoon, jossa sen värähtelyn siirtyminen runkorakenteisiin on eristetty kaksikertaisilla kumijoustimilla. Toimii erinomaisesti.
Ulkoyksikkö on takaapäin nähtynä. Kuvan tilanteessa kattoon on kiinnitetty jo uretaanilevy. Etäisyys edessä näkyvään kivijalkaritilään on n. 1,5 metriä.

Värähtely eristimet näkyvät vihreän kestopuupalkin vasemmassa päässä (harmaa kumilevy) ja laitteen vieressä olevan kiiltävän kulmaraudan ja koolingin välissä (harmaa kumilevy).

Putkitus eristettiin uretaanikouruilla ja niiden lisäksi laitoin muovisen räystäskourun metallipanta ripustukseen, mekaanisia kolhuja estämään .


Tässä putki nousee pation lattian läpi oven pielilaudan taakse. Valkoinen putki on sisäyksikön kondenssivesiputki. Lämmitysputken kulku kivijalkaritilän yläpuolelta näkyy myös kuvassa.
 Putki upotettiin oven pielilautojen alle. Putki läpäisi seinän oven yläpuolella.
Kun putki oli asennettu paikoilleen, laudat kiinnitettiin ruuveilla.
Kun ruuvien kannat vielä kitattiin, ei mitään jälkiä jäänyt.
Putki kulkee nyt piilossa vuorilaudan alla.
Asiaa aavistamaton ei näe lämmitysjärjestelmää talon ulkopuolelta.
Niinhän oli tarkoitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti