torstai 10. syyskuuta 2015

Miten katolta tulevat sadevedet johdetaan maan alle

Vanhassa omakotitalossa on usein ongelmana sadevesian virtaaminen hallitsemattomasti ympäri taloa ja veden imeytyminen kivijalkaan ja valuminen kellariin.

Siihen auttaa sadevesien ns. hulavesien viemäröinti. Rinteessä veden voi johtaa alemmas talon ohi ja muualla hulevesikaivoon, hulevesiverkostoon tai ojaan (missä se on mahdollista).

Räystäältä tuleva "ränni" -putki tulisi jättää irti sadevesikaivosta, koska ränni tulisi voida nuohota aika-ajoin auki mahdollisista lehdistä ja muusta katolta tulevasta moskasta.
Sadevesikaivoja asennetaan jokaisen rännin alle ja niistä vesi johdetaan umpiputkilla kauemmaksi talosta. Varsinaiseen kivijalkaa kiertävään salojaan, ei hulevesiä tule johtaa. Se tarkoittaa samaa, kuin johtaisit vedet suoraan kellariisi tai talon kivijalan alle routimaan.

Kuvassa on yksi sadevesikaivomalli, jonka voi upottaa rännin alle. Sen kuppisiivilä kerää vähäisen veden kaivoon. Kaivoja saa laajemmalla siivilällä varustettuna jos sadevettä on tulossa katolta runsaammin. Huomaa umpiputket. Kaivot voi ketjuttaa kuten tässä tapauksessa oli mahdollista.  Salaojaa ei yleensä kannata yhdistää hulevesijärstelmään, kuten tässä erikoistapauksessa on tehty. Lue tämän tapauksen syy ja tausta blogitekstistä "Sadevedet koivunjuurten alitse".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti