torstai 10. syyskuuta 2015

Kivijalkaritilät mökille tai omakotitaloon

Ongelmana oli korkea kivijalkatila ja sen alla olevan varastotavaran näkyminen. Ihan puhdas esteettisyys siis.

Mietin miten saisin näppärästi rakennettua ritilät jotka olisivat edustavan näköiset ja aikaa kestävät. Ritilöiden oli myös syytä päästää alatila hyvin tuulettumaan sisälle tunkeutuvan kosteuden ja mahdollisten raadonkaasujen estämiseksi.

Perusmateriaaliksi valikoitui 2x3 cm:n ruskeaksi kyllästetty rima.
Ehdottomiksi työkaluiksi projektissa osoittautuivat katkaisusahapöytä ja akku-ruuviväännipari joista toisella konella voi porata tarvittavat reijät ja toisella kiinnittää ruuvit.

Alla on kuvasarjaa työn etenemisestä ja valmiista tuloksesta. Ritilää kertyi n. 17 metriä. Paikoin ritilän korkeus oli jopa 2 metriä. Ritilämallin/rakenteen voi muotoilla vaihtelevaan kalliomaastoon sopivaksi ja rakenne kesti myös käyttöä erinomaisesti. Ritilää on voitava aukoa, koska kivijalkatilassa olevaa materiaalia käytetään jatkuvasti.

Korvaamaton "täytyy olla" laite on katkaisun osaava sahapöytä. Kun ritilän pituudelle oli asentanut stopparin (katkaisupituusmalli), oli elementin rimojen sahaus pelkkää rallatusta ja aina oli siistiä tasapituutta. Koska rimat olivat usein pitkiä, katkaisumallin kiinnitin pitkään ja leveään reisilankkuun joka oli toisesta päästä ruuvattu kiinni sahapöydän jalustaan.
Tästä paikalleen asennetusta ritilän kappaleesta näkyy hyvin ritiläelementin rakenne. Tähän pituuteen oli asennettu neljä pystytukea joita vasten pinottiin vuoroin rima ja vuoroin rimasta katkaistu neliön muotoinen välikappale joka piti raotuksen siistinä. Ritilä roikkuu neljällä koukulla neljässä silmukkaruuvissa jotta se voidaan tarvittessa joko poistaa kokonaan tai avata. On huomioitava koukkujen kiinnityssuunta, jos aikoo tehdä ritilän avattavaksi. Väärin päin kiinnitetyt koukut pudottavat ritiän silmukkaruuveista kun se avataan.
Ja miten se koottin. Kiinnitin pystyrimat huvilan kaiteeseen ruuvipuristimilla ja tuin rakennelman harustamalla suoraan kulmaan lattian kanssa. Näin varmistin suoran kulman pysyvyyden työn aikana. Kun alarima oli kiinnitetty oikealla pystyrimajaotuksella lattiaa vasten, voi rimojen ja välikappaleiden vuorottainen latominen ja ruuvikiinnitys alkaa. Työasennosta näkee, että ruuvaus suoritetaan pitkillä ruuveilla (suosittelen patioruuveja tai haponkestäviä ruuveja) viistoon, jotta jokainen ruuvi tarttuu sekä rimaan, että sen päälle asetettuun välikappaleeseen. Näin rakenteesta tulee kertautuvasti tukeva. Ruuvin viistokulma on tarkka, koska muuten ruuvi ei saa molemmista kappaleista pitoa pystypuuhun ja tuloksesta tulee hutera. Ruuvin oikeaa kulmaa ja kiinnittämistä auttaa myös esiporattu reikä. Välikappaleiden suoran linjan voi varmistaa viivottimella tai vatupassilla. Huomaa, että jokaisen tuen kohdalla on jokaisessa välissä tuo raottava neliön muotoinen riman pätkä. Nämä pätkät myös pelastavat kestopujätteen tarpeettomalta kuljetukselta ongelmajätelaitokseen. Sahausjätettä ei juurikaan jäänyt.
Tässä kuivatellaan yhtä suurimmista ritiläelementeistä auringon lämmössä. Kyllästetty rima oli vielä märkää joten elementti painoi satakunta kiloa ja sen paikoilleen asentaminen olisi vaatinut tarpeettomasti voimia. Elementti on ylösalaisin ja sen toisessa päässä näkyy kallion muotoa mukaileva korotettu osa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti